2011. febr. 13.

Válöntájnsz déj :)


Hogy Gizi még idejébe megkapja :))

Humorizálok, de néha siralmas, hogy némelyek mennyire el tudják rondítani kulturális értékek, impozáns épületek falait az efféle és hasonló üzikkel, nyomokkal... "Itt jártam." Látszik, hogy itt jártál... Hanem! Jut eszembe, hasonló "itt jártam" üzenet bizony van dokumentum értékű is! Hú, előásom, hátha megtalálom azt is!


"Hic fuit", azaz itt jártam, 1578.

Szóval azért nem újkeletű a dolog :) Sőt, még mutogatják is, egyenesen dokumentum!
Nos, több dologról van itt szó, azt hiszem. Egyszeris nyomot hagyunk az utókornak némi infóval. A gizis bejegyzés is lehet majd értékes pár száz év múlva a debreceni nagytemplom falán, hacsak újra nem vakolják, meszelik a toronybelsőt... Ki tudja? Merthát Benedek "padary" is elrondította a tihanyi apátság egyik díszes elemének talapzatát, s mégis értéknek számít. Érdekes, nem?

8 megjegyzés:

  1. Nem értek egyet a grafittizőkkel de néha látok egészen jó alkotásokat, ez is egyfajta művészet csak ők exponáló gomb helyett a festéksprayt nyomogatják.
    Jelen esetben beszélhetünk kortárs művészetről:) Hiányolom az évszámot, ki tudja, Gizi azóta kétgyerekes boldog anyuka...

    VálaszTörlés
  2. Hajrá Gizi! :))
    Ezek a firkálmányok nem hasonlíthatók össze a Kijevi graffiti alkotásokkal, amiket Vivien jóvoltából megismerhettünk!
    Nagyon kíváncsivá tettél az "előásandó" itt jártam üzenettel! :)

    VálaszTörlés
  3. Nos, megvan. Bocsi, hogy így utólag illesztem hozzá, de úgy gondolom, ide jár. A Vivien által bemutatott "falfirkák" szerintem ezeknek teljes ellentéte!, hisz azok az épületfalak díszítése, takarása céljából születtek nem kevés művészi értékeket hordozva.
    Lala, jót nevettünk a bejegyzéseden! És igen, itt a lényeg! Egy lényeges alapinfó ha hiányzik, már csak egy személyes üzenet marad, semmi több.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon aktuális a Hobó búcsúkoncert után: 'Hagyj jeleket magad után az úton'. Talán a jelzés innen ered: 'Menni, megérkezni, unni, utálni/Másnap továbbállni/Rohanni mindent megnézni/Aztán csordultig teli szívvel holtfáradtan hazatérni/Felébredni, látni az otthont és elfogadni' Idézet ugyanebből. Amúgy én ennél szebbet nem láttam, már ami az üzeneteket illeti: http://fuloplorant.blogspot.com/2010/10/sirko-utolso-uzenet.html (persze most nem magam akarom exponálni:) Jó a kép! És szerintem is hajrá, Gizi!

    VálaszTörlés
  5. A Pompej-i falfirkák juttak eszembe..

    VálaszTörlés
  6. A "Gizis" szíven belül van egy kisebb szív, két dátummal: 1956, 1967... és vajon mi volt előbb, a gizis szív, vagy a kicsi... szerintem a kicsi :)

    VálaszTörlés
  7. Lóri, köszönöm az idézetet! :) Megnéztem a sír- "firkát" és azt mondom, ennél szebb nincs is!
    Igen, vannak ott még más apró nyomok, adatok is, amúgy meg a betűk is képesek elemzési mániás emberkéknek szórakozást adni. Nekem rögtön a G betű hajazása ötlött a szemembe :))
    Közben latin szótárban matatva kerestem a padary szót (i-vel is), de nem találtam. Azt gondolom, tévesen írtam a Benedeket, mert az valójában bencést kell hogy jelentsen, és a padary pedig valamilyen egyházi beosztást. De itt is érdekes az y, plusz még a két pötty a tetején :))

    VálaszTörlés
  8. Jó sok üzenet van az első képen.:-) Valóban régi keletű ez a "művészeti ág", én nem annyira díjazom.

    VálaszTörlés