2011. febr. 20.

A medvének van igaza

Banda :)

És a medvének volt igaza. Tartja magát a tél rendesen.
Szegény madarak, kénytelenek bejönni az erdőről egy kis alamizsnáért. A faluban azért megereszkedett már a hó, találnak az alóla kikandikáló avarban friss zöld füvet, és akad a házak táján bőven egyéb igazi madárcsemege, csipegetni való is.  Az állandó kosztosunk, a fenyőrigó szinte kómában őrzi a fán rekedt fagyos almát, a kőrisfa termését a süvöltők csipegetik nagy előszeretettel, de ma a gyönyörű kis piros mellű tollgombócok mellett egy meggyvágó is itt ebédelt.
Le a földre azért csak a verebek merészkednek, hol a háziak, hol a mezei verebek bandája. No de érdekes, hogy együtt bandázik ezzel a mezei csapattal egy pár fenyőpinty és egy erdei pinty hím is :) Valamelyikük mindig éberen figyel, és egy apró rezdülésre is huss! fel az ágak közé. Emitt alant épp a... a házi veréb a szeres.
Házi? Hm... Átigazolt. :)


6 megjegyzés:

  1. Szép kis csapat verődött össze. Reméljük megadja magát a tél, de addig is nem árt egy kis csipegetnivalóval kedveskedni nekik.

    VálaszTörlés
  2. Valami kis gubanc lehet a leírásban, mert ahogy elolvastam, rögtön szeget is ütött a fejemben a gondolat, hogy én, több éves madarász tapasztalattal sem tudom a fenyőrigó hímet megkülönböztetni a tojótól. Így inkább arra gyanakszom, véletlenül írtad el, mivelhogy a képen is fenyőpintyek szerepelnek. De a nagy narancsszínű folt alapján én inkább téli tollruhás hímet mondanék. Na jó, ne kötekedjek! Az a lényeg, hogy nagyon örülök annak, hogy te is szereted és szívesen figyeled őket!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy bekukkintottatok hozzám!
    Szilárd, nem kötekedsz, én is átolvastam még egyszer amit írtam, és a képen szereplő madaraknál valóban elírtam: persze, hogy a fenyőpinty tojók bandáznak a verebekkel, dehogy a rigó :) Köszönöm az észrevételt, javítom is. Ez a fenyőrigó annyira itt lakik, hogy felülír mindent a fejemben, mi "fenyővel" kezdődik, ha automatikusan írok... Bocsánat. Hanem! A fenyőpinty hímeknél nem sötét feketés a pofa, nyak és fejtető? A fenyőrigónál meg... az a hím, amelyik felül van :D Még egyszer köszi!

    VálaszTörlés
  4. Klassz bandás fotók :-)

    Itt Ukrajnában a mormota " mondja meg", vége van-e már a télnek. A múlt héten egy felébredt (igaz, úgy húzkodták ki a vackából...), ezért állítólag hamarosan vége a télnek. Ehhez képest 2 napja havazik és még mindig -10 körül van odakint :-)

    VálaszTörlés
  5. Madár banda! Nagyon jó! :)
    Én nem igazán ismerem a madárfajtákat, de a fotóid nagyon jól visszaadják az etetés hangulatát, szinte hallom a zsibongást és csivitelést!
    Még gyerekkoromban nagyszüleimnél etettük télen a madarakat, főleg cinegék jöttek, de akadt meggyvágó is néha. Nagyobb mérete miatt elneveztük "Öreg"-nek :)

    VálaszTörlés
  6. Örülök, ha tetszenek a képek :)
    S a télről meg... Most van még szezonja :D
    Hm, Szilárd, erősen piszkálta a csőrömet ez a fenyőpinty hím... Neked kell igazat adjak (most is :) A tél folyamán többször láttam egy párocskát itt szedegetni, és a hím feje és nyaka le a hátán sokkkal sötétebb, fekete volt és pöttyös is. Szóval téli ruha...

    VálaszTörlés