2011. febr. 2.

Gyertyaszentelő boldogasszony



-BÖJTELŐ HAVA-

Február 2. GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY NAPJA
Ilyenkor a katolikus falvakban gyertyát szenteltek (szentelnek). A szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket. Keresztelésig az újszülött „pogánykát” ki ne cseréljék a rossz szellemek. Gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe – a világ világosságának, Krisztusnak jelképét; hogy az ördög ne tudjon rajta erőt venni. Nagyobb ünnepeken, húsvétkor és karácsonykor is meggyújtották. Elterjedt hiedelem volt, hogy vihar, égzengés, villámcsapás és jégeső ellen szentelt gyertyát kell gyújtani. Valószínű, hasonló védelmi célzattal falazták be az épülő házakba is a gyertyát. Egyes helyeken a gyümölcsfákat megveregették vele, hogy bőven teremjenek. A szentelt gyertyát a sublótban, ládafiában tartották, vagy szalaggal átkötve falra helyezték, szentképre akasztották.
Ez a nap talán a legismertebb időjósló nap. Közismert a medvére utaló mondás: ha ezen a napon kisüt a nap, a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy a barlangjába, mert még negyven napig tart a hideg. Általában úgy vélik, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ellenkező esetben úgy tartották:  ”Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó, fúj a szél, nem sokáig tart a tél.”
Az időjárással összefüggésben megjósolták a várható termést is: „Minél hosszabb jégcsapok lógnak ezen a napon az ereszről, annál hosszabb kukoricacsövek teremnek majd.” És: „Ha gyertyaszentelő fényes, akkor szűk termés lesz.”
Ma is hétágra süt a nap, csak úgy szikrázik a havon. Ha szerencsénk van, a medvének ma nem akaródzik kijönni, hogy meglesse, van-e árnyéka vagy sem :)
De a jég az megcseppent.

Ui:
csak úgy okulásként a medvefurfangról :) Nagy Lajos: Képtelen természetrajz, A medve

7 megjegyzés:

  1. Szép fotó, jól elkaptad a cseppenés pillanatát!
    A medvére én is kíváncsi vagyok, itt nem süt a nap.
    Igaz, medve sincs, legfeljebb az állatkertben :))

    VálaszTörlés
  2. Érdekes és egyben hasznos ismertető ezzel a nappal kapcsolatban. A fotón a csepp kissé bemozdult, de annyi baj legyen csak.

    VálaszTörlés
  3. Gondolkodtam, hogy külön oldalt nyissak a Kalendáriumnak, de egyelőre itt külön címszó alatt futnak majd ezek a bejegyzések. Összegyűjtöttem még régebb,- de ez egyáltalán nem egy befejezett téma- a jeles napokhoz fűződő szokásainkat, népi hiedelmeket. Ebből a gyűjtésből fűznék itt is egy sorozatot, virtuálisan :)Hátha valakinek jó infót, használható anyagot vagy csak egyszerűen érdekes olvasmányt jelent. Örülök, ha nektek tetszik :) (A csepp az valóban bemozdult, de dolgozom ezen a témán is :)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes bejegyzés, jó olvasni, hogy elődeink miként jósolták meg az időjárást, a mai ember ezt már a google-re bizza.

    VálaszTörlés
  5. Te vagy az egyik, akinek szeretném továbbadni ezt a díjat, ha elfogadod, mert különlegesnek tartom a munkáid!
    Szép fényeket:
    Áron

    http://boraron.blogspot.com/2011/02/kreativ-blogger-dij.html

    VálaszTörlés
  6. Látom már megelőztek, de hát én is gondoltam Rád:
    http://kozmaerzsebet.blogspot.com/2011/02/vandordij.html

    VálaszTörlés
  7. Díj díjra halmozódik, én is adhatom? :D
    Különben élvezetes volt olvasni a bejegyzést! Köszi!

    VálaszTörlés