2011. nov. 16.

Hosszú történet

-Egyszer egy nap-

Nagyon régóta tervezem, hogy közelebbről is szemügyre vegyem a göröcsfalvi templom harangtornyát díszítő rajzokat. Már messziről magára vonja a tekintetet különös díszítésével, vörös árnyalatú jeleivel... Közelebbről  szemlélve egész történet bontakozik ki hálóra festve, különös figurái a régmúltat idézik. 

Helyi forrásból tudom, hogy a  lőréses tornyot válogatott terméskőből 1080-ban! emelték , majd 1270-ben építettek templomot is hozzá, amit a XVI. században javítottak. A javítás során a feltehetőleg XIV. sz. körüli, pogánynak ítélt festményeit "kiigazították" , így homályba merül az eredeti történet. 
Azért találgatni, mesét szőni így is lehet :)

Megpróbálom a képeket úgy elhelyezni, hogy a sorrend megfeleljen a tornyon látottaknak. Előbb a D-i fal, majd a Ny-i és végül az É-i oldal rajzait mutatom. Bevallom, photoshoppal "restauráltam" kicsit :) és míg így babráltam a képekkel, az egyértelmű nap-hold, csillagok (jelképek) mellett sok kérdőjel  villogott a rajzok körül... Párharc? Játék? Ő a táltos? Mit jelent a karika? Milyen állat az? Hogyan lehet így hegedülni? Miért lyukas a szarvas lába?  Hátha nektek sikerül kitalálni! :)  

Utólag beszerkesztve:
Képek alatti jegyzet a tuti befutó megfejtés Hajni és Anti tollából. Addig törpöltek, míg kerek lett a történet :)

-jött az ellenség-

-harcoltunk ellene-

-győztünk, még a kutya is megugatta :)-

-az ellenség gyalogosan menekült hegyen-völgyön,...-

-...vízen-földön, és mi csak kaszabultuk őket-

-míg valamennyit el nem pusztítottuk, és visszavettük tőlök a hatalmat 
(a karika ezt jelképezi , a rómaiak adtak méreten felüli karperecet a vazalus vezéreknek )
valamilyen madár napján-

-amit meg is ünnepeltünk nagy dínom-dánommal-

-a szent csodaszarvasnak hálát adva,
 aki most már nyugodtan pihenhetett a végtelen csigavonalig az égig érő fa mellett,
míg az égen ragyog a nap és a csillagok. :)

13 megjegyzés:

  1. Nem is láttam hozzá foghatót! Jó, hogy megmutattad. Köszike!

    VálaszTörlés
  2. Én sem tudom a kérdésekre a választ, pedig gondolkodtam egy sort rajta. Azt viszont sejtem, hogy inkább harcról lehet szó mint játékról. A szegre felakasztott embert ábrázoló kép igen sokat mondó.

    VálaszTörlés
  3. Helyi eseményt mesélhetnek a képek. Az Olt -hal, rákok- itt folyik el nem messze a falutól. A levágott testrészek meg szintén egyértelműen a háborúskodás nyomai. És akkor némely alakok "rendes" ruhában vannak ábrázolva, míg mások csak sima emberalakok... A lapátos ember jobb kezén 6! ujj van :) Állítólag ő a táltos. És mit tart a kezében? És csak vörös árnyalat... stbstb...
    Rettentő izgalmas!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes köszönjük, hogy megosztottad velünk a képeket. Jók a kérdéseid. A hegedűt vidéken errefelé szokták így tartani. Igaz a képen kicsit furcsa, de lehet hogy nem egy nagy képzőművész csinálta. A szarvas lábára talán annyi, hogy azt alulról nézve akarta megmutatni és így érzékeltette a térbeliséget? Csak gondolatok...
    A helybeliek sem tudnak róla semmit? Nincs valamilyen korabeli leírás róla?

    VálaszTörlés
  5. Nagyon klassz rajzok! Igazi különlegesség ez a templom.

    VálaszTörlés
  6. Azt gondolom, hogy érdekesek ezek a rajzok. Valamilyen csatajelenetek lehetnek; az a "kiigazítás" lehet, hogy egy, már régóta meglévő jelentsort aktualizál, egészít ki. Vannak legyőzöttek, nekik se ruhájuk, se fejfedőjük. A győzők kidolgozottabb alakok, a győzelem Isten segítségével történt, ezért a torony falára kerülnek a legfontosabb események. Nem? Az állatalakok mintha tőlük függetlenül lebegnének a térben... némelyik egészen primitív, mint egy barlangi rajz, és van olyan, pl. a lóalak, ami egészen részletekbe menően ábrázolt. Csak találgatni lehet... :)A wikipédia szerint: "harangtornyát 13. századinak tartják, falain pogány és keresztény jelképek keverednek"

    VálaszTörlés
  7. Miklós, lehet igaz abban, amit mondasz! Gabi, jók az észrevételeid :) És valóban különleges, nemcsak azért, mert Csíkszék egyik legrégibb Árpád-kori műemléke a torony (műemlékek hivatalos jegyzéke), hanem mert a később rákerült festményhez hasonló sehol sincs az országban!
    Seres László, miskolci restaurátor szavai:"Három kollégámmal együtt állítottuk helyre a falképeket. Első látásra én is próbáltam valami misztikus mondanivalót felfedezni benne, de a restaurálás során egyre inkább az volt az érzésem, hogy a mindennapi életet látjuk, azokat az állatokat, amik körülvették az embereket, a bottal egymást gyilkolják, hegedül valaki, nem kell szerintem ezekhez a rajzokhoz magyarázatot adni..." :)

    VálaszTörlés
  8. Én meg azt hittem, hogy modernkori stílizált rajzok !:)
    Rák, Halak, Kecskebak...mintha zodiákus képek lennének, a 7.-ik képen talán egy feltámadást látunk, a táltos(pap) kezében lévő karika pedig ostya lehet.
    A harmadik kép két alakja jelképezhetné a jó és rosz harcát vagy akár az Ikrek csillagkép is lehetne. A viselet nagyon hasonlít a Szent László-legenda rajzok kun figuráinak ruházatára.
    A csodaszarvas alakja láttán analógiaként a szkíta aranyszarvas pajzsdíszek jutottak eszembe, mindenképpen pogány motívum. ld:http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0032/csontok/images/1007-2.jpg
    A lábán lévő lyukakra még nem tudok magyarázatot, ha tárgy lenne azt mondanám hogy valamilyen felületre volt felfogatva és ezek a szegek helyei.
    Az első lábak eléggé rövidek,lehet hogy ez a szarvas térdel akárcsak a szkíta ábrázolásokon.

    VálaszTörlés
  9. Csak még egy ötlet : ha a rákokkal körülvett hal fajtájában csík, lehet,hogy képírással van dolgunk. ( Csíkrákos ! ) :))

    VálaszTörlés
  10. :) alapos megfigyelés! És igen, sokmindent vélhetünk :) Minden esetre, nagyon érdekes időutazásra csalt engem, míg keresgéltem, olvasgattam a képek eredete után. Apropó Szent László, Orbán Balázs írja: "És ismét Sándor István idejében 1039 körül Rákos mezején gyült össze a székely nemzet a törvények rendjét megállitni; jelen volt ekkor László herczeg is (a későbbi Szt. László király), ki akkor tájt Erdély ezen részét a kunok ellen erősité..."
    Köszi, Csaba!

    VálaszTörlés
  11. Hát ez óriási, Csaba! :)) Na ezen jót nevettem :)
    A rákos az stimt, de még hogy csík is... :)

    VálaszTörlés
  12. De jó viszontlátni a csíkrákosi tornyot! 2009-ben szerveztünk oda kiruccanást, s mi is sokat morfondíroztunk a jelentéseken... :) A beszámolóba be is szúrtam a linkedet, hadd nézegesse közelebbről is a képeket, aki arra téved. ;)

    VálaszTörlés
  13. Köszi, Melinda!
    Megkerestem a bejegyzést és egy nagyon tartalmas olvasmányt találtam! :)

    VálaszTörlés