2011. nov. 11.

Márton-napi liba

November 11. - MÁRTON NAPJA 

Márton napja az ősz és a tél határmezsgyéjén áll. Minden nagy változás kezdetén pogány őseink áldozatot mutattak be. A téli áldozati szokások elsősorban Márton napjához kapcsolódtak. A pogány időkben az emberek hízott libákat ajánlottak fel isteneiknek. Talán ebből a szokásból ered a lúd levágása Márton napon.
„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” –tartotta a mondás. A liba csontjából jósoltak az időjárásra: ha a liba mellcsontja fehér, áttetsző, akkor havas, hosszú lesz a tél, ha viszont barna, homályos a csontlap, akkor rövid, sáros tél várható. A Márton-napi időjárásról az elkövetkező télre is jósoltak:
„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél lesz. Ha barnán, kemény tél várható.”
„Ha Márton napján esik a hó, akkor hosszú tél lesz.”
„Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél.”
„Ha Mártonkor a lúd jégen áll, karácsonykor sárban botorkál.”
A Márton-napi idő a márciusi időt mutatja meg.

Márton napján szokás volt a pásztorok megajándékozása. A pásztortól mindig tartott az állattartó, mert megronthatta állataikat, befolyásolhatta az állatszaporulatot is! A pásztor járandóságát nemcsak pénzzel és gabonával elégítették ki, hanem még évente ajándékokkal is gyarapították. Az ajándékozás elsősorban Márton napján volt szokásos. Ekkor a pásztor nyírfaággal a kezében a következő jókívánságokkal köszöntött be az állattartó gazdákhoz:
„Elhoztam Szent Márton püspök vesszejit,
Annyi szaporodásuk legyen az állatjoknak,
Amennyi ága- boga van Szent Márton püspök vesszejinek.
Adjon Isten bort, búzát, békességet,
Ha meghalunk, lölkünknek örök üdvösséget.
Dicsértessék a Jézus neve.”



Mi itt se vagyunk! :)

S mit a lúdról tudni kell, azt megtaláljuk a Nagy Lajos Képtelen természetrajzában :) Aszongyahogy:
"A fiatal lúd neve liba, ami annál különösebb, mert a tizenhat esztendős falusi libákat, ha megöregszenek, nem lúdnak, hanem vén tyúknak nevezik. Az eleven liba csupán falun fordul elő, ahol dacára annak, hogy manapság is csapatosan legelész a mezőn, az úgynevezett libapásztor felügyelete alatt, aki maga is liba, s gyakran szerepel az operettekben és a mesékben, mint a királyfi szerelmese.
A ludat már a régi rómaiak is ismerték; ők csinálták azt a szép latin szót, hogy: tónaludátusz, ami tulajdonképpen nem is igaz, mert nem usz át, hanem csak egy kis darabon beusz, aztán visszaúsz; ami a tón átusz, az nem lúd, se nem hal, hanem csónak vagy úszóbajnok. (...)
A vadlúd valamivel kisebb, mint a házilúd, igazi madár és nem álmadár, mert tud röpülni, sőt a "V" betűt is ismeri, mert röpülés közben a vadludak csapatja "V" betűt formál, éppen úgy, mint a darvak, amelyek szintén intelligens állatok. A "V" betű ismeretén kívül a vadlúd intelligenciájára vall az is, hogy őt az emberek nem eszik meg, mert  a megevés ellen sikerrel tud védekezni, egyrészt azáltal, hogy a húsa rossz, másrészt éppen azáltal, hogy oly magasan röpül, hogy a legéhesebb embernek is csupán az étvágya száll föl odáig."

A középkorban a Mártonnal kezdődő karácsony előtti hónap ugyanolyan böjtös időszaknak számított Európa-szerte, mint a farsang és húsvét közötti nagyböjt. Márton napján a libapecsenyére újborral teli poharat ürítetek, és felkészültek a böjtre. Márton napjára általában megforr az újbor, ezért tartja a szólás:  „Az újbornak Szent Márton a bírája.”



11 megjegyzés:

 1. Már vagy tíz esztendeje tervezem, hogy a Luca naptárat megcsinálom a következő évre. De jó sűrű bontásban. Na nem szövetkezünk? Így kevésbé unnám el. Mittom naponta háromszor rögzíteni, csapadék, felhőtakaró és hőmérséklet adatokat. Van idő kitalálni a módját. S akkor a következő évben lehetne nézni az eredményt. Ha statisztikát is beleviszünk, képet alkothatnánk a módszer megbízhatóságáról. Hm?

  VálaszTörlés
 2. Ennyi mindent a libáról, szédületes! :)
  A libás kép az komoly? Van ilyen, hogy egyszerre dugják a fejüket a vízbe? Vagy ezek strucc fiókák, csak nem találtak homokot? :))

  VálaszTörlés
 3. Grimpix, kezet rá! Én benne vagyok :)
  Érdekes lehet majd az eredmény (főként a különbségek) a hegyen innen s hegyen túl! :)
  Paparazzo, persze, hogy komoly :) Szoktam én tréfálni? :)))

  VálaszTörlés
 4. Hát te Gabi, ez remek olvasmány volt! És az a kép is remek, ahogy beszúrtad oda... szegény libák hallani sem akarnak arról, hogy a mellcsontjukból jósolnak az emberek.:-))

  VálaszTörlés
 5. :) Örülök, ha nektek is teszett!! :)

  VálaszTörlés
 6. Bizony nagy hagyománya van a Márton-napnak. Jó írás és a fotón jót kacagtam :) Menekülnének nehogy tányérra kerüljenek :D
  Kellemes hétvégét Gabi!

  VálaszTörlés
 7. Muy buenas fotos. Los patos con el culete al aire. Un abarzo desde Murcia.

  VálaszTörlés