2011. máj. 1.

Ősi tavaszünnep


-PÜNKÖSD HAVA-

Május 1. -ŐSI TAVASZÜNNEP
Május elseje a tavaszkezdő ünnepkör évadkezdő napja. (Szokásai ezért keveredtek a pünkösdi szokásokkal.) Ez a nap a tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe. Már a XV. Században is jelen volt az a ma is élő szokás, hogy május elseje reggelén zöld lombokkal, bodzaággal díszítik a házak kapuját, bejáratát. A magyar terület nagy részén május elsejére virradó éjszakán állítják a májusfát. Másik jeles alkalma a pünkösd. A május elsején állított fákat sokfelé éppen pünkösdkor bontják le. A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. Régebben, egyes vidékeken május előestéjén az udvarló legények összefogtak, és az erdőben kivágtak egy szép szál nyárfát. Ezt az éjszaka leple alatt egyik társuk választottjának háza előtt a földbe ásták. A fát szalagokkal díszítették, egy üveg bort is akasztottak rá. A bort az ihatta meg, aki fel tudott mászni érte. A májusfákat pünkösdkor vagy május utolsó vasárnapján „kitáncolták”, azaz táncmulatság keretében döntötték ki. A gazda áldomást fizetett érte, és muzsikaszó mellett táncra perdültek a fa körül. Nálunk, Szenttamáson az „ágütés” van szokásban. A fiúk feldíszített fenyőágat szögeznek titokban a lányos ház ajtaja mellé. A lány, ha kitalálta, hogy kitől kapta a májuságat, hímzett zsebkendőt ad a fiúnak ajándékba.



E naphoz régóta közös kirándulások, majálisok tartoznak még ma is. A majálist, vidám mulatságot rendszerint a közeli erdőkben tartják. A természetből hazatérő emberek behozzák a tavaszt a házakba kint szedett ágak, virágok alakjában. Május elsején az időjárást is megfigyelték:
„Ha május elseje előtti éjjel esik az eső, nagy termés lesz.”
„Ha hideg van vagy fagy, akkor termés nem lészen.”
„Ha hűvös, nedves, közepes termést várj, ha meg meleg, tiszta, bőven terem minden.”

9 megjegyzés:

  1. Egész jól írsz és illusztrállod:)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek Csabával! Nem gondoltál még saját fotókkal illusztrált könyv írására? Én vennék belőle! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, kedvesek vagytok! :)

    VálaszTörlés
  4. Szép ez a tükröződéses kép, szeretem az ilyesmit nagyon!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gabi!

    Néprajzot is tanítok választott tantárgyként hatodikosoknak, és - most már bevallom - két alkalommal is felhasználtam a blogodon olvasottakat. Nagy örömömre remekül illettek a "tananyaghoz". Köszönet értük! És én is azt mondom, ne hagyd abba - valami szép kikerekedhet belőle!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Gabi! Ez a fotó a Mohos tőzeglápon készült. Gyönyörű, mesebeli hely! Egy köv. bejegyzésben majd többet mutatok belőle :)

    Kedves Melinda kollegina :) Egy a nyelvünk, egy a kultúránk. Nekem is nagy hasznomra voltak a nagy néprajzosok megbízható, adatbiztos írásai! Azt mondják, egy könyv akkor jó, ha olvassák. Hát légy máskor is a vendégem! Örülök, és használd egészséggel :)

    VálaszTörlés
  7. Lehet, hogy butaságot kérdezek, (elnézést!) de ez akkor az a láp, ami a Szent Anna tó mellett/felé van?

    VálaszTörlés
  8. Nem butaság, szín igaz :) Ez is egy tószem, az egykori Mohos-tó maradványa. Itt található Erdély egyetlen, jégkorszakból visszamaradt húsevő növénye, a kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia).

    VálaszTörlés
  9. Jaj de jó! Tényleg nagyon szép hely! Jó lenne újra látni...

    VálaszTörlés