2011. dec. 31.

Luca-jóslat 2012-re

A népi megfigyelés szerint Luca napjától karácsonyig (december 13-25.) minden nap időjárása az új év egyes hónapjainak felel meg. A Luca-kalendárium a csapadékot tartja szem előtt, eszerint lesz száraz, borult vagy csapadékos az illető hónap. Megfigyelésem napszakokra bontottam, hogy még pontosabb (jaja, pontos, főleg a köd miatt :) legyen az előrejelzés a hónapok harmadaira. Nos, lássuk akkor akkor, hogyan is fog alakulni a jövő év :) 

December 13.- enyhe idő, ködös/ nagyon ködös/ hideg, sűrű köd 
Január- Ködös, enyhén csapadékos lesz, leginkább havazás, hószállingózás várható.

December 14.- enyhe idő, ködös/ elült a köd, felhős ég/ ködös 
Február- Hónap elején ködös, majd február közepétől borult száraz, utolsó harmadra gyenge havazás várható.

December 15.- ködös/ enyhe köd/ vastag köd
Március- Eleinte labilis légréteg, majd esős időszak következik.

December 16.- enyhe idő, szemerkélő eső/ eső/ tiszta ég
Április- Első harmadban enyhén csapadékos, majd eső várható. Utolsó harmadban nem számíthatunk csapadékra.

December 17.- enyhe idő, felhős ég/ eső/ széllökések, szemerkélő eső 
Május- Esős hónap lesz, középső harmadban jelentősebb csapadékkal. Aranyat fog érni :)

December 18.- reggelre pár mm-es hó/ felhős, csendes idő/ tiszta égbolt
Június- Alapvetően meleg száraz idő várható, hó elején elszórt esővel.

December 19.- ködös/ felhős, enyhe idő/ tiszta égbolt
Július- Felhős meleg idő lesz elszórt záporokkal. Utolsó harmadban csapadékmentes időszakra számíthatunk.

December 20.- reggelre vékony hóréteg (pár mm)/ enyhén felhős/ ködös idő, éjjel hószállingózás
Augusztus- Csapadékos, esős hónapnak ígérkezik meleg idővel. Hó elején és végén záporok, tartósabb eső várható.

December 21.- ködös idő/ enyhén felhős az ég/ tiszta égbolt 
Szeptember- Meleg, párás idő. Hónap közepén elszórt zápor, de jelentősebb csapadékra nem számíthatunk.

December 22.- tiszta ég/ tiszta égbolt/ enyhén felhős 
Október-  Napos nyárutó várható csapadék nélkül.

December 23.- felhős, borult idő/ párás, felhős/ enyhe idő, felhős égbolt 
November-  Évszakhoz képest enyhe, száraz idő lesz, hónap végén elszórt esővel.

December 24.- tiszta égbolt/ elszórtan felhők, kevés időre kisütött a nap/ enyhén ködös, felhős
December- Többnyire felhőmentes enyhe idő, néha megnövekvő felhőzet mellett szemerkélés,     hószállingózás várható.

Nos hát, ennek ismeretében lehet tervezni kirándulásainkat, nyaralást, nagyobb munkálatot mi az időjárás függvénye. De ha nem jön be ez a "pontos" előrejelzés, tuti, hogy a globális felmelegedés az oka! :)

A kalendáriumot bezárandó, nem hagyhatom ki Szilvesztert, az év legvidámabb és legzajosabb napját sem. Az év többi jeles napjára vonatkozó népi hiedelmeket, szokásokat, melyek még hiányoznak a kalendáriumból, majd jövőben pótolom. Hisz forog az esztendő kereke...




December 31.- SZILVESZTER NAPJA

A rómaiak december végi Saturnalis ünnepének hatására az év búcsúztatására még most is Szilveszter éjszakája a legvidámabb éjszaka. Régen is elbúcsúztatták az óesztendőt, és közben számos praktikával, varázslattal igyekeztek kifürkészni a jövendőt. Különösen az eladó lányok voltak kíváncsiak sorsukra, arra, hogy férjhez mennek-e, vagy továbbra is pártában kénytelenek tölteni ifjúságuk napjait.
            
Ez a nap minden mozzanata mágikus cselekményekkel van tele: A korán kelő háziak kihúzták a kútból a karácsonykor bedobott piros almát. Az alma egészséges vagy romlott állapotáról következtettek az egész télre. A karácsony óta bent álló szénát kihordták, az állatok alá szórták, a karácsonyi gabonát, szénát, lucabúzát megetették az állatokkal. Ebédre bableves készült meg kocsonya. A zenészek is megindultak köszönteni. Délután a gazda ellátta az állatokat. Egész délután feszültek minden reccsenésre, mert az halált jelentett. Vigyáztak, hogy semmit el ne törjenek, mert az bajt hozott. Elérkezett végre az óesztendő utolsó estéje, a vigasság, a bolondozás ideje. A fiatalság, hogy jövendőbeli sorsát megtudja, különféle praktikákhoz folyamodott: Volt olyan hely, ahol almát hámoztak, de úgy, hogy egyben maradjon a héja. Ezt a hátuk mögé vették, és attól függően, hogy milyen alakot vett fel az almahéj, következtettek a jövendőbeli nevének kezdőbetűjére. Volt, ahol a gombócozás „nyújtott” némi reménysugarat a lányoknak. A víz színére elsőnek feljövő gombócba gyúrt név tartalmazta a titok megfejtését. A papucsdobás is biztos híradással szolgált. Ugyanígy a tányéremelés, a disznóröfögés hallgatása, a tűzhelynek háttal állva sós pogácsa sütése, az ólomöntés és még ki tudná felsorolni a sok-sok varázscselekményt. Az állatok sem maradhattak ki, azok is „megszólalnak” éjfélkor. Elmondják egymásnak sorsukat. Panaszkodnak, vagy dicsérik a gazdát.

Időjósló- és termésjósló nap is Szilveszter napja. A csillagok ragyogása jó termést jelent. Az eső ezen az éjszakán és a reggeli napfény hajnalban rossz termést hoz. Ha a vízbeállított gyümölcsfa kivirágzik, bő gyümölcstermésre lehet számítani.

Kimondottan szenttamási szokás, hogy a gyerekek és ifjak a Malomoldal nevű domboldalra gyúlékony anyagokból (szalma, forgács, gumi) kirakják az ó- és az újesztendő évszámát, melyet éjfélkor meggyújtanak. Messzire ellátszik fénye. Éjfélkor a szomszédok kapujuk előtt, pezsgővel teli pohárral kezükben kívánnak egymásnak boldog újévet. Az ital a jövő évi vidámságot előlegezi meg.


Kívánok én is minden kedves látogatómnak egészségben,
vidámságban és szép fényekben gazdag,
boldog új évet!


2011. dec. 25.

2011. dec. 21.

Búcsúfia


Búcsúfiát vegyenek!

December 21.- SZENT TAMÁS NAPJA

A régi hagyományokhoz híven, a nagy ünnepség, az egyházközség búcsúünnepe december 21.-én, Szt. Tamás apostol ünnepén van. Ilyenkor a falu apraja-nagyja részt vesz a búcsús szentmisén. A felnőttek azért, mert a falu ünnepnapja (székelyruhás házaspárt is láttam a templomban), a gyerekek meg titkon azért is, hogy búcsúfiát vehessenek :) 

Na és most erről szól a bejegyzésem. Mert a finom, puha és igazán szép tükrös-szives mézespogácsák mellett az élelmes árusok mindenféle ketyerét kínálnak. Árulnak pattogatott kukoricát, pityókapelyhet (székely csipsz :) amivel nem is lenne bajom, de az a sok kütyü-mütyü, meg ördögkölyök és a sok színes, haszontalan ócskaság, mi az occó piacról érkezett... Ja! Olyan bicskát is lehetett kapni, aminek a pengéjét ha ki akarod nyitni, jól megráz... Vicces. Sapka-zokni-harisnya, mézeskalács-cukorka, bizsu-bazár, játékoknak nevezett műanyag vackok, villogó-zenélő akármik. Na, volt felhozatal. Egyetlen bácsi volt tán a kakukktojás, ki kötőféket és pirosbojtos ostort árult. Igaz, nem volt borsikából az ostor nyele, de valahogy mégis jól esett a látványa. Ostort ugyan nem vettem, de csavaros cukorkát azt kettőt is. Búcsúfiának.


2011. dec. 13.

Luca napja


Gabinak (tőle kaptam) szeretettel, gabimadarak :)
Mert Gabriella és Luca, majdnem ugyanaz.

December 13.- LUCA NAPJA

A téli népszokások közül az egyik legjelentősebb. A Luca név a Lucia latin névből ered, és fényt jelent. A naptárreform előtt ezen a napon volt a leghosszabb az éjszaka, legrövidebb a nappal, azaz a napforduló. Akár tavasszal György-napon, télen pedig ezen a napon, a néphit szerint, szabadon garázdálkodhattak a gonoszok.

Luca napja főként asszonyi ünnep. A lányoknak, asszonyoknak tilos volt ezen a napon dolgozni. A babona szerint: Luca megbünteti azokat, akik fonnak, szőnek, mosnak, varrnak az ő ünnepén és Luca a fonó asszonyokhoz orsót hajít, a fonalat pedig kóccá változtatja- tartották.

Luca napján szokás volt az alakoskodás is. 3-6 fős csoportok járták a házakat. Magukra fehér leplet tettek, míg arcuk elé vagy a fejükre szitát. Ellenőrizték a fiatalságot, és a lustákat megszégyenítették.

Az asszonyok tollas Luca-pogácsát sütöttek, s ha valakinek a pogácsáján a toll megsült, az közeli halált jelentett. Luca-napon tilos volt a kölcsönadás. Ekkor Luca-búzát is vetettek: egy edénybe 100 szem magot kell tenni. Ez karácsonyig kicsírázik, kibújik és megmutatja, hogy milyen lesz a jövő évi termés. Karácsony után ezt meg kell etetni a tyúkokkal, hogy jobban tojjanak. A lányok Luca- cédulát készítenek. A 13 gombócba fiúneveket kell gyúrni, s amelyik gombóc a kifőzéskor először feljön, a benne levő cédula megmutatja, milyen nevű lesz a jövendőbelijük.

Még ma is sokan írják a Luca-kalendáriumot. (Én is belevágtam :) A néphit szerint Luca napjától karácsonyig a naponta megfigyelt időjárás az elkövetkező év 12 hónapjának felel meg. Egy falumbeli nénitől is így hallottam. És szerinte abszolút hiteles és megbízható ez az előrejelzés :) (A Metapédia szerint pedig amilyen az időjárás este 6-tól hatóránként másnap este 6-ig, olyan lesz az illető hónap megfelelő negyedeiben is.) 

A Luca-szék készítése ezen a napon kezdődik. (A kedvencem, bár még nem láttam, s nem álltam Luca-széken :) 13 fából áll, s ha elkészül, karácsony böjtjén felismerik a boszorkányokat. Aki készíti, minden nap annyit kell dolgoznia rajta, hogy az pontosan karácsony estéjére legyen készen. Akkor a készítő elmegy az éjféli misére, és ott a székre fölállva felismeri a boszorkányt. A szokásban az is szerepel, hogy mákot kell elszórni a misére menet, ugyanis utána menekülnie kell, mert a boszorkányok üldözik. A boszorkányok azonban kötelesek minden szem mákot fölszedni, s így meg tud menekülni. Ezután azonban haza kell szaladni és a széket tűzbe kell vetni, mert különben a boszorkányok ellátják a baját a lucaszék tulajdonosának.

Sok helyen szokás volt a kotyolás, amikor a fiatal legények sorra járják a házakat jókívánságaikkal. A fiúk szalmát és fadarabot vittek magukkal, s ha egy házba betértek, arra térdelve mondták el köszöntőjüket. A házigazdák ezután kukoricaszemekkel és vízzel leöntötték őket, ők pedig a szalmával és a fával „megvarázsolták” a tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,
Néném asszony litty- lotty, litty- lotty.
Tíkjaik, lúdjaik jó tojók legyenek,
Százat tojjanak, ezret költsenek!
Kitty- kotty, kitty- kotty, adjon isten bő bort,
Bő búzát, borockot, vörösfarkú malacot,
Szekerünkbe kereket, poharunkba feneket,
Akibűl ihassunk eleget!            

Ui: 
Ma egész nap ködös, de amúgy enyhe idő volt. Ilyen lesz a január? Hó egy szem se? Majd kiderül :)

2011. dec. 10.

2011. dec. 5.

Mikulás levél...

Gyerekszáj:

"Anyukám, na most kérjed a kávéfőzőt!! Ezt nem te kell fizesd..." :)