2011. jan. 6.

Forog az esztendő kereke

-Boldogasszony hava-
Január 1.  ÚJÉV NAPJA 
A hónap első napja – kiskarácsony – az újesztendő kezdete, tele van babonával, mágikus vagy analógiás jellegű szokással. A néphit úgy tartja, hogy ami az év első napján történik, ismétlődni fog egész esztendőben. Fontos szerepe volt ilyenkor a jóslatoknak, amelyekkel az újesztendő szerencséjét vagy szerencsétlenségét igyekeztek előrevetíteni. A lányok ólomöntéssel, galuskafőzéssel, sok egyéb praktikával „keresték” jövendőbelijüket. A jóslások, varázslások, hiedelmek a gazdasági élettel is kapcsolatosak voltak. A gyümölcsfákat megfenyegették, hogy teremjenek, a tyúkokat abroncsból etették, hogy egész évben egy helyre sokat tojjanak (analógiás varázslat). A pásztorok, béresek „nyájat fordítani” jártak, kongóztak, csergettek szilveszterkor és újévkor. Úgy tartották, hogy a zajra felébredő jószág ha a másik oldalára fordul, biztosítja az egészségét a következő esztendőre. Újévkor nagy jelentőséget tulajdonítottak bizonyos ételeknek. Pl. az újévi étkezéshez egész kenyeret tettek az asztalra, hogy mindig legyen kenyér; malac - vagy disznóhúst ettek, mert az előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. Nemcsak hiedelmekkel, varázslással próbálták biztosítani a szerencsét, hanem a szó varázserejére is számítottak a köszöntőkkel, jókívánságokkal. Úgy vélték, hogy a jókívánság csak akkor teljesedik be igazán, ha elsőként férfiember vagy fiúgyermek kíván a háznál boldog újesztendőt.


Január 6. VÍZKERESZT, HÁROMKIRÁLYOK NAPJA
A karácsonyi ünnepkör zárónapja, a farsang kezdőnapja. A nyugati egyházak ekkor emlékeztek meg Jézus megkereszteléséről a Jordánban. (Ennek emlékére szentelnek vizet a templomokban- innen a vízkereszt elnevezés) és a Háromkirályokról - a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásának emlékeként. Ezeknek megfelelően a nap legismertebb szokásai a vízszentelés, házszentelés és a háromkirály-járás.
Ezen a napon a ház előtti földet meglocsolták szentelt vízzel, hogy a gonosz szellem ne ártson, és Isten áldása legyen a házon. A gyerekeknek is adtak egy kortyot, hogy egészségesek legyenek. Az istálló sarkait is megszentelték- ugyancsak az ártó hatalmak ellen. Néhol a kútba és az állatok ivóvizébe tettek belőle. A mi vidékünkön ez ma is élő szokás.
Január hatodikán jártak a háromkirályok: Gáspár, Menyhárt és Boldizsár. Valaha felnőttek, majd iskolás gyerekek járták. Mostanság sajnos, csak hagyományőrző csoportok, iskolás gyerekek mutatják, játsszák el egymásnak.
„Békesség és áldás szálljon rá a házra,
Gazdájára, asszonyára, minden lakójára.
                                      Az ajándékukat dugják a kosárba.” :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése