2011. dec. 13.

Luca napja


Gabinak (tőle kaptam) szeretettel, gabimadarak :)
Mert Gabriella és Luca, majdnem ugyanaz.

December 13.- LUCA NAPJA

A téli népszokások közül az egyik legjelentősebb. A Luca név a Lucia latin névből ered, és fényt jelent. A naptárreform előtt ezen a napon volt a leghosszabb az éjszaka, legrövidebb a nappal, azaz a napforduló. Akár tavasszal György-napon, télen pedig ezen a napon, a néphit szerint, szabadon garázdálkodhattak a gonoszok.

Luca napja főként asszonyi ünnep. A lányoknak, asszonyoknak tilos volt ezen a napon dolgozni. A babona szerint: Luca megbünteti azokat, akik fonnak, szőnek, mosnak, varrnak az ő ünnepén és Luca a fonó asszonyokhoz orsót hajít, a fonalat pedig kóccá változtatja- tartották.

Luca napján szokás volt az alakoskodás is. 3-6 fős csoportok járták a házakat. Magukra fehér leplet tettek, míg arcuk elé vagy a fejükre szitát. Ellenőrizték a fiatalságot, és a lustákat megszégyenítették.

Az asszonyok tollas Luca-pogácsát sütöttek, s ha valakinek a pogácsáján a toll megsült, az közeli halált jelentett. Luca-napon tilos volt a kölcsönadás. Ekkor Luca-búzát is vetettek: egy edénybe 100 szem magot kell tenni. Ez karácsonyig kicsírázik, kibújik és megmutatja, hogy milyen lesz a jövő évi termés. Karácsony után ezt meg kell etetni a tyúkokkal, hogy jobban tojjanak. A lányok Luca- cédulát készítenek. A 13 gombócba fiúneveket kell gyúrni, s amelyik gombóc a kifőzéskor először feljön, a benne levő cédula megmutatja, milyen nevű lesz a jövendőbelijük.

Még ma is sokan írják a Luca-kalendáriumot. (Én is belevágtam :) A néphit szerint Luca napjától karácsonyig a naponta megfigyelt időjárás az elkövetkező év 12 hónapjának felel meg. Egy falumbeli nénitől is így hallottam. És szerinte abszolút hiteles és megbízható ez az előrejelzés :) (A Metapédia szerint pedig amilyen az időjárás este 6-tól hatóránként másnap este 6-ig, olyan lesz az illető hónap megfelelő negyedeiben is.) 

A Luca-szék készítése ezen a napon kezdődik. (A kedvencem, bár még nem láttam, s nem álltam Luca-széken :) 13 fából áll, s ha elkészül, karácsony böjtjén felismerik a boszorkányokat. Aki készíti, minden nap annyit kell dolgoznia rajta, hogy az pontosan karácsony estéjére legyen készen. Akkor a készítő elmegy az éjféli misére, és ott a székre fölállva felismeri a boszorkányt. A szokásban az is szerepel, hogy mákot kell elszórni a misére menet, ugyanis utána menekülnie kell, mert a boszorkányok üldözik. A boszorkányok azonban kötelesek minden szem mákot fölszedni, s így meg tud menekülni. Ezután azonban haza kell szaladni és a széket tűzbe kell vetni, mert különben a boszorkányok ellátják a baját a lucaszék tulajdonosának.

Sok helyen szokás volt a kotyolás, amikor a fiatal legények sorra járják a házakat jókívánságaikkal. A fiúk szalmát és fadarabot vittek magukkal, s ha egy házba betértek, arra térdelve mondták el köszöntőjüket. A házigazdák ezután kukoricaszemekkel és vízzel leöntötték őket, ők pedig a szalmával és a fával „megvarázsolták” a tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,
Néném asszony litty- lotty, litty- lotty.
Tíkjaik, lúdjaik jó tojók legyenek,
Százat tojjanak, ezret költsenek!
Kitty- kotty, kitty- kotty, adjon isten bő bort,
Bő búzát, borockot, vörösfarkú malacot,
Szekerünkbe kereket, poharunkba feneket,
Akibűl ihassunk eleget!            

Ui: 
Ma egész nap ködös, de amúgy enyhe idő volt. Ilyen lesz a január? Hó egy szem se? Majd kiderül :)

9 megjegyzés:

  1. Megint okosodtam egyet. Luca-széket nem csinálok, azt eldöntöttem és ma este jól bezárom a kaput, ajtót, nem felejtem el a kutyát megvacsoráztatni rendesen.:-)
    Ma nálunk tavaszi meleg volt és napsütés...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tanulságos poszt, köszönet a részletes összefoglalóért. És Gabitól Gabinak a meglepi kép és aranyos :) Itt is egész nap sütött a Nap. Hétvégére viszont már telet ígérnek az illetékesek. Majd meglátjuk...

    VálaszTörlés
  3. No ma is tanultam valamit! :) Köszönet érte.

    VálaszTörlés
  4. Jó kis poszt, köszönet érte, és a képért pedig külön is megérdemled a puszit - egyszer majd átadom! :) Hanem Lucához csak annyiban lehet közöm, hogy a fazekaskorong állítólag az ördög találmánya, a kismadarak meg azon készültek... de Gabi nekem már az az egy nap különbség is elég (hát még a többi!), hogy inkább az arkangyalhoz húzzak! :D

    VálaszTörlés
  5. Pontosan melyik órákban írod, és milyen adatokat? Habár a módszer azt hiszem ezt az összehangoltságot nem igényli :) Itt +3/+10 között volt a hőmérséklet, 5-50% felhőzettel. Akkor egyetértünk abban, hogy Januárban havazni nem fog se esni? :) És szép tavaszias időjárásra lehet számítani?

    VálaszTörlés
  6. Luca Luca hej, hová lett a tej?
    Vagy nem jól ismerem a mondókát? :))
    A Gabi madarak nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  7. :) Köszönöm Nektek a hozzászólásokat! :)
    Grimpix, Hargitán innen és túl hőmérsékletben nincs nagyon eltérés, de felhőzetben és ködben annál inkább... No és akkor a szitáló ködöt ha csapadéknak vesszük, csak akkor látok januárra és február elejére vékonyka havazást.
    Ma délelőtt +5/+9 volt a hőm. és meg lehetett számlálni a felhőket, de délutánra ismét lepadoltak minket... Lehet, majd tavasszal lesz farkasordító hideg?

    VálaszTörlés
  8. lájkolom, lájkolom...
    tomi.....voltam

    VálaszTörlés