2011. júl. 11.

Üdvözlet

Fehér tündérrózsa (tavirózsa) Nymphaea alba
... a Deltából :)

    "A Duna, mielőtt elérné a Fekete-tengert, 2857 kilométer megtétele után három ágra szakad: legnagyobb ága az északi Chilia-ág – 116 kilométer hosszú, középen helyezkedik el a Sulina-ág 63 kilométer hosszan, délre pedig a Szentgyörgy-ágat találjuk a maga 70 kilométeres hosszával. E három ág között számtalan mellékág, csatorna, láp, nádas, homokdűne és erdő alkotja azt a növény- és állatvilágban gazdag területet, amit Duna-deltának nevezünk. A főágak között húzódó csatorna- és víziút-hálózat olyan szövevényes labirintust alkot, amelyet a Delta őslakosai sem ismernek teljesen. A tulajdonképpeni Duna-delta mintegy 8000–10000 éves, és a Duna által hozott hordalék lerakodásával alakult ki. Lakott részein románok, lipovánok, ukránok, haholok, törökök, tatárok, örmények, ruszinok, zsidók, görögök és magyarok is élnek. Gazdag növény és állatvilágával- (főként halak és madarak :) a Duna-delta 1938 óta Nemzeti Park, 1990 óta Bioszféra Rezervátum, 1991-ben pedig a Világörökség részévé nyilvánították." -olvastuk és tanultuk tankönyvekből, de látni és megtapasztalni az egészen más! Pár nap alatt rengeteg képet készítettem, persze csomót indulásból töröltem is... mások nagyon jó emlékképek és hát egy-két kép azért szép is lett. Ezekből hozok párat, de előbb megmutatom, még hogyan érdemes a Deltába lemenni :)


Kész hadihajó :)

10 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok a fotókra.:-)
    Az első máris tetszik, a második is. Ilyen "kályhacsövekkel" már tényleg érdemes útra kelni, de az egyszerűbb hobbi felszereléssel+találékonyság+jó szem is lehet szerintem alkotni.

    VálaszTörlés
  2. Szép a vizililiom (?) fotód!
    A "ladikon" állomásozó "haditudósítók" mit fotóznak olyan elmélyülten, hogy mind egy felé "lő"? :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás helyen jársz, nagyon várom a képeket. Szép fényeket, mert gondolom van amit "lőni".
    Üdv. itthonról!

    VálaszTörlés
  4. Az első képen fehér tündérrózsa, azaz tavirózsa látható. A másodikon pedig a "hadihajó" pelikánokra "támad" :). Réka, sajnos hamar elrepül az idő, már itthon vagyunk, de jó szemezgetni az ott készült fotókból.

    VálaszTörlés
  5. Tetszik a tavirózsás fotó...
    A második láttán az jutott eszembe hogy az a 6 fotó felszerelés vajon hányszorosa lehet a hajó árának...

    VálaszTörlés
  6. :D ez jó kérdés!
    Én 4szeresre tippelek. Ki ad többet? :))

    VálaszTörlés
  7. Jó a tavorózsás fotó, ahogy gyanítom a csónakból készült. A hadihajó igazán találó cim a kepnek. :) Várom milyen fotók kerültek még a tarsolyodba. Melyik részén voltatok a Deltának?

    VálaszTörlés
  8. Köszi! a csónakból egyensúlyoztam. A delta középső részén hajóztunk hosszában meg kacskaringósan, Mila 23, Caraorman és Crisan településeken voltunk, no meg kis ágakon és gyönyörű tavakon csónakáztunk.

    VálaszTörlés
  9. köszönöm a felüdülést, amit a képeidtől kaptam! :)

    VálaszTörlés