2011. júl. 28.

A delta legnagyobbjai


Rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus)


Hihetetlen élmény volt ezeket a nagytestű madarakat közélről megfigyelni! 
Míg ott voltunk, egész közél a hajónk mellett, némely pelikán (tojó, gondolom) a fiókáját őrizte egy-egy folyóágon elkülönülve a többitől, aki már maga is szép nagyra megnőtt, tollazata inkább hippis, szürkére festett ifjúé... :) Na majd őt is mutitom. Csónakkal közlekedtünk a tavakon, de volt olyan tó is, ahová csónakkal is tilos volt a bemenet. Ezeken a képeken éppen egy hatalmas tó szélén pihennek a pelikánok, élik társas életüket :) Másik tavon meg, ahol hajón, a nagy ágyúcsöves fotósokat is mutattam, 100, vagy annál is több pelikán volt egy tömbben!!! Ott éppen a halászási technikájukat mutatták be nekünk :) Elképzelem, mint hatalmas nagy felhő húzódnak a halrajok fölébe és míg egyik felől istentelen nagy pancsolást csapnak, másik felől csak úgy kapkodják ki a halakat a vízből. A látványt, mit leműveltek, a magasra csapott vizet, a rengeteg nagy madarat, nagy tumultust... le sem tudom írni.  

10 megjegyzés:

 1. Az első képen az előtérben lévő kisebb madár jól érzékelteti, hogy milyen nagyok ezek a madarak. Én azt hittem nagy naivan, hogy a pelikánok kb. akkorák mint egy gólya...
  A halászási technikájuk érdekes és roppant látványos lehetett. Nem videóztátok véletlenül?

  VálaszTörlés
 2. Egyre jobban belemerülök a deltai madarászkodásba, köszönhetően neked. Tervezek én is egy leruccanást, valamikor, majd szeptember környékén. És ez egy jó leckesori lesz nekem :P.

  VálaszTörlés
 3. Erzsébet, az egy gólyatöcs, miről beszélsz. Picike, kecses kis partimadár. Sajna, itt nem nagyon látszik, és így is hátulról :) A pelikánok kicsivel nagyobbak mint egy gólya. 11 kilósak kb, röptükben meg valóban gólyára hasonlítanak, mert fekete a szárnyvégük, hosszú nyakúnak tűnnek a csőr miatt, de a nyújtott láb hiányzik, mert az zömök és rövidebb. Különben ők is ugyanúgy köröznek. Ja, és nem videóztunk. Fotózni is elég körülményes volt a kis csónakban...
  Lóri, örülök nagyon, ha valami újat nyújthattam! :)írok én még, mert rettentően sok volt az élmény és biztosan neked is az lesz, ha lemégy!

  VálaszTörlés
 4. Múzeumban láttam kitömött, később állatkertben élő igazi pelikánt - tényleg jó nagy madarak! Az első kép tetszik jobban! :) Ez jutott még eszembe, búcsúzóul leírom: 1. Jonatán, a kapitány húsz éves sem volt talán,
  Messze-messze délen járt és fogott egy pelikánt.

  2. Másnap látja Jonatán: tojt egyet a pelikán.
  Fehér tojásából kikelt egy második pelikán.
  - Nála is szebb volt talán.

  3. E második pelikán, hát ez is tojt egyet ám.
  Fehér tojásából kikelt egy harmadik pelikán.
  Nála is szebb volt talán.

  4. E harmadik pelikán, hát ez is tojt egyet ám.
  ... És ez így ment volna ám hosszú időn át,
  Ha Jonatán, a kapitány a tojásból nem süt egy jó rántottát
  Idejekorán

  VálaszTörlés
 5. Jól felhízlalják odabé ezket a lúdakot na.:)
  Remek képek!

  VálaszTörlés
 6. :) Gabi, eddig csak az elefánttal tudtam ilyen számolos kis dalocskát :D De ott nincs rántotta a végén :)
  Köszi, Csaba!

  VálaszTörlés
 7. Huuu az első kép nagyon jó...
  De hogy tájékozódtok ott a nagy nádasban:P, én is voltam ott egy pár óra erejéig, de 3-4 forduló után már elvesztettem a tájékozódási képességemet.
  Vagy van valaki helyi aki vezet titeket?

  VálaszTörlés
 8. Na ezt én is megkérdeztem a vezetőnktől :) Igen, Mihai, aki a hajót is vezette, nagyon tudta a kis ágakra is a bejáratokat. Kidőlt fa, bokor, faág alapján :))
  Köszi, hogy benéztél :)

  VálaszTörlés
 9. Erre csak annyit írnék, hogy gyönyörű fotók! Nagyon tetszik párás háttérben álló csapat!
  Gratulálok.

  VálaszTörlés