2011. júl. 16.

A delta madarai- Mi a küsz? :)

Küszvágó csér (Sterna hirundo)

Hálóőr :)

A deltai kirándulás, figyelőzés szépen megugrasztotta a fajlistámat :) Célom idénre a 100 elérése volt. Az eddigi 87-hez jön a 11 beazonosított deltai madár plusz még amit nem sikerült kiderítenem, de rajta vagyok, szovel ez eddig kilencvennyóc. Új megfigyelt madarak a kanalas gém, csigaforgató, bakcsó, ezüstsirály, nagy kócsag, kis kócsag, vörös gém, gólyatöcs, batla, küszvágó csér és a rózsás gödény.

Elsőnek a küszvágó csért hoztam el nektek. Bevallom, még csak nem is hallottam eddig erről az aranyos, kis fitos halászmadárról. Nagyon sokan voltak egy csoportba verődve főként a tavak tavirózsás levélágyán, vagy a fólyóágak egyes partszakaszán. Érdekes volt megfigyelni a halászási technikájukat, ahogy a víz fölött repülnek, majd nyílegyenesen vágódik a vízbe csak egy pillanatra, hogy aztán apró hallal a csőrében szálljon tovább. A hangja is nagyon kellemes volt, és ahogy repültek, és amilyen szép rajzolatú, és amilyen jól esett őket figyelni, és és és... :)

14 megjegyzés:

  1. Szia, Éva!
    Köszi és üdv a blogon :)

    VálaszTörlés
  2. jöjjön a többi is! Különösen kíváncsi lettem a csigaforgatóra! :)

    VálaszTörlés
  3. Csérvágó küsz fotód nincsen? :))
    Jó képek, a hálóőr (futballkapus?) is remek!
    És elképzelem magam előtt a csigaforgatót, ahogy szegény éticsigákkal zsonglőrködik! :))

    (bocs, most ilyen vicces kedvem van:))

    VálaszTörlés
  4. Jön, Gabi, jön :) De előbb még egy kis vendégeskedés... Paparazzo, nincs kizárva, hogy csérvágó küsz is létezik, csak még mi nem tudunk róla :D Persze, a wikipédiából tudtam meg, hogy a küsz az egy halfajta, ezekért vág vízbe a csér, ami ugye a lilealakúak rendjébe tartozó családot jelöl: csérfélék. Na, én is kiokosodtam :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Gabi,
    :) Akkor lassan összejön a kitűzött cél! Hajrá!
    Én a tavaly a Fertő tavon figyeltem meg először cséreket. Költési időszakuk volt és képzeld engem "megtámadtak"! Kilebegtettek felettem majd lecsaptak, aztán kb 1 méterre tőlem visszafogták magukat. Pedig magaslesen voltam fenn - hiszen természetvédelmi terület - hogy ne zavarjam a madarakat. Írtam is a tapasztalatomról egy posztot. További jó megfigyeléseket!

    VálaszTörlés
  6. Izgalmas dolog lehet ez a madármegfigyelés. Szóval ez az a madár aki a szegény horgászok elől lehalássza a delta halait...huncut egy teremtés.:-) Jól elkaptad röptében. A másik is abban sántikál hogy a hálóból kiegye a zsákmányt, fogadni merek...

    VálaszTörlés
  7. Köszi nektek :)
    Miklós, üdvözöllek! Megtisztelő a látogatásod :)
    Nagyon tudnék bírni egy ilyen "légitámadást", de tekintettel a billegő csónakban ülő társaimra, nem biztos, hogy megúsztuk volna szárazon :)))

    VálaszTörlés
  8. Hááát, irigyellek! :)) Nekem egyszer sikerült egy sirályt röptében fotóznom, amikor egyazon sebességgel repült a hajónkkal... egyébként kirepülnek a képből (amilyen gyors az én Fuji-m). De a Deltába is régi álmom eljutni...

    VálaszTörlés
  9. Mindenféleképpen irigyellek én is: 1. mert van kitartásod madarászni, kettő a Delta nekem is vágyam, de majd egyszer :D

    VálaszTörlés
  10. Minden elismerésem a 'tudományos bejegyzésért' és hát külön a fotókért...

    VálaszTörlés
  11. Kösz, Martha, kedves vagy :)

    VálaszTörlés