2013. aug. 19.

Szent István napja



SZENT ISTVÁN NAPJA
 Augusztus 20.
             Egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkor hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, ő maga 1038-ban éppen e napon halt meg.
            Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20.-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami a szentté avatásával volt egyenértékű.
            I. Lajos uralkodásától (1342-1382) kezdve egyházi ünnepként él tovább e nap.
 
(részlet)
(Érdy-kódex, 1526)
 
          Annak utána felemelé ő édes kezeit, szemeit es szívét-lelkét mennyeknek országára, es nagy siralmas es könyörületes szóval monda: "Ó, mennyeknek királné asszona, Istennek szent anyja es ez világnak megéppöjtő nemes asszona, dicsőséges Szíz Mária! te szentséges kezedben es oltalmad alá adom es ajánlom anyaszentegyházat mind benne való fejedelmekkel es lelki népekkel egyetembe, es ez szegén országot mind benne való urakkal es szegénnyel-bódoggal egyetemben, hogy te légy asszonok es ótalmok, es az en lelkömet te szent markodban." Annak utána szentségöt vén hozjá, es megkeneték; de miért azon napokban anyaszentegyház illi vala Nagybódogasszony innepének octáváját, annak okáért nagy jó hitben, bizodalomban, teljes lelki nemes jószágokkal es mennyei koronára való érdemmel, Úristennek es asszonunk Szíz Máriának kibocsátá lelkét, es szent angyaloknak seregében nagy édes énekléssel az erek bódogságra viteték: azon időben mikoron Krisztus sziletetinek utána írnának ezerharmincnégy esztendőben. Es lén nagy eremek rajta az mennyei szentöknek, szent angyaloknak, hogy olyan nemes, érdemes szent confessor ment volna az ő társasságokban mind ő szent fiával: de viszonellen lén nagy sírásohajtás ez szegény országbeli új keresztyéneknek, hogy olyan szent es kegyes atyjoktúl megváltanak volna.

12 megjegyzés:

  1. Éljen augusztus 20!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük neked ezt a bejegyzést, nemrég került a kezembe az István,a király rockopera, bakelit lemezen a kézjelével a borítón.
      Szüleim úgy kellett átcsempésszék a határon anno 84-ben.
      Ki gondolta volna, hogy egyszer szabadon ünnepelhetjük ezt a napot.

      Üdv.Lala

      Törlés
    2. :) Igen, mi ezen nőttünk fel. Most meg a fiaimmal együtt néztük az újfajta feldolgozásban ugyanazt a darabot... Hát érdekes volt és bevallom, élvezetes is, bár merőben más mint az eredeti. Emlékszem, legelőször videón a szomszéd utcában valamikor éjjel néztem meg vagy tizedmagammal titokban... Mert akkor csak úgy lehetett.

      Törlés
  3. Szép ünnep volt mint mindig. Az év első felében voltunk Pannonhalmán, mi is láttuk az alapító levél másolatát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még ha másolat is, nagy élmény volt szemtől szemben állni egy olyan sárga, megviselt dokumentummal, amin egy évezred távlatából maga A Király kézjegye áll... Volt a pillanatnak egy fílingje :)
      Köszi a látogatást! :)

      Törlés

  4. Hello, Gabi.

     Expression of great moment.
     Fascinating photographing.

    Have a good weekend. From Japan, ruma ❃


    VálaszTörlés
  5. Best content & valuable as well. Thanks for sharing this content.
    Approved Auditor in DAFZA
    Approved Auditor in RAKEZ
    Approved Auditor in JAFZA
    i heard about this blog & get actually whatever i was finding. Nice post love to read this blog
    Approved Auditor in DMCC

    VálaszTörlés