2011. júl. 22.

Még mindig madarak


Nagy goda (Limosa limosa) 

Matattam még a madárhatározómban és arra mertem következtetni, hogy a sutba dobott képek közül azért csak be tudok tájolni még egy-két madarat :) Madárszakik segítségét azért szívesen veszem és megköszönöm, ha kijavítanak. Szovel, úgy gondolom szinte biztosra, hogy a 100. madaram a fajlistán a nagy goda :) Figura egy alak azzal a hosszú csőrével. Aztán jön itt alant a batla, 101. a sorban, amit a lipovánok cigánykának neveznek és állítólag nagyon finom húsleves készül belőlük, mikor szabad rájuk vadászni. A wikipédiából olvasom, 4.000 pár él a Duna-deltában . 

Batla (Plegadis falcinellus)

GABINAK :)

Csigaforgató (Haematopus ostralegus)

...sok szeretettel, mert nagyon várta- bár nekem nem annyira tetszenek ezek a képek, de a csigaforgató van rajta. Sajnálom, hogy a képen nem látszhat, de olyan kerek piros szemük van :) Lapított csőrükkel nyitják fel a kagylókat, szabályosan kiforgatják szerencsétlen csigát a vagyonából :)) Nagyon távol voltak tőlünk és ráadásul folyton kutattak, matattak a kagylók között... Ők is éhesek voltak reggel.

Reggel a tavon

7 megjegyzés:

  1. mennyi madár! örülök a csigaforgatós képeknek is, mert végre tudom, hogy néznek ki ezek a madarak! Nos, én ilyen batla leves meg nem kóstolnék azt hiszem... hagynám őket ott ahol vannak :)

    VálaszTörlés
  2. Varázslatos világ ez a Duna-delta, szépek a képek!

    VálaszTörlés
  3. Ez a fajlista amit az idénre terveztél magadnak csak madárfajokat vagy növényeket és más állatokat is tartalmaz? Egyébként szépen teljesítetted a tervet, hisz megvan a 100, sőt már a 101 is és még csak júliusban vagyunk.:-)
    Nekem a második kép tetszik a legjobban. Eddig sosem gondoltam arra, hogy egy vadmadár húsa esetleg jó lenne emberi tápláléknak, bár a vadkacsákat is ugyebár vadásszák...

    VálaszTörlés
  4. Gabi, batla levest én sem fogok főzni azt hiszem, hacsak nem vetődök egy lakatlan szigetre :)
    Erzsébet, ez a fajlista csak madárfajokat tartalmaz, és sajnos nem csak az idei megfigyelésemet, hanem az összes eddigi, általam látott vadon élő madarat jelenti. Hiába, hogy csak 101, és úgy a kerti vendégeinket, mint a terepen való megfigyelést vagy kirándulásaink alkalmával látott különleges madarakat gyűjtöm a fajlistába, nehéz növelnem a listát. Pedig még hány és hányféle madár van! A deltai kirándulásunk most jót duzzasztott rajta :)
    György, köszönöm a látogatásod! Igen tetszettek a falunkban készített képeid és mint időm engedi, majd én is bekopogok hozzád :)

    VálaszTörlés
  5. Gabi, én nem értek ehhez a madaras "lista duzzasztás"-hoz, de szerintem 101 madárfaj is már nagyon sok... még jó, hogy nem rovarok megfigyelésével foglalkozol, mert most olvasom, hogy míg 9703 madárfaj él a Földön, rovarból van 1 000 000... :D

    VálaszTörlés
  6. Köszi Antónia, és neked is Gabi a bíztató szavakat :)Tényleg jó, hogy nem a bogarakra kattantam rá, bár gyerekkoromban szép bogárgyűjteményem volt... :D

    VálaszTörlés