2010. dec. 5.

Rudolf


Hoppá! :)


1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de több mint 300 000 olyan élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, és bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium, emiatt mégsem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás repülő rénszarvason közlekedik.

2. A földön 2 milliárd (2 000 000 000) 18 éven aluli gyerek van. De minthogy a Mikulás nem törődik hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekekkel, így a munka a 16,1 %- ára csökken (321,3 millió). Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol akad legalább egy rendes gyerek.

3. A Mikulásnak, hála a különböző időzónáknak és a föld forgásának (24 helyett) 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik). Ebből az következik, hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó 98,1 millió egyenletesen helyezkedik el a föld felszínén (ami persze nem így van), akkor két ház között a távolság 1,275 km. A teljes út pedig 117 millió (117 047 750) km, nem számolva azokat a kitérőket, amiket még a Mikulásnak is meg kell ejtenie.

4. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1050 km/s (1050 kilométer per másodperc) sebességgel halad, a hangsebességnél 3170-szer gyorsabban (Egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km-t tesz meg egy óra alatt, ha nagyon siet).

5. A szán rakománya egy újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek egy kb. 1 kilogrammos ajándékot kap (ami röhejesen kevés), akkor a télapó szánja mintegy 321 300 000 kg- ot nyom. Nem számítva a Télapót. (Aki ha tényleg minden otthonban megeszik egy kis édességet, mondjuk 2 szaloncukrot, akkor az út végére pontosan 2 943 000 kg-ot hízik, de ettől az apróságtól most eltekintünk.) Egy hagyományos rénszarvas max. 150 kg-ot képes elhúzni a földön. Még ha feltételezzük, hogy a repülő rénszarvas (lásd: első pont) tízszer ennyit képes elhúzni, akkor is minimum 214 200 kell ahhoz, hogy az egész szánt (Télapó nélkül) elhúzza. Ez a sok szarvas 353 430 tonnára növeli az egész pereputty súlyát. Csak összehasonlításképp jegyzem meg, hogy ez négyszer olyan nehéz, mint az Enterprise nukleáris meghajtású anyahajó.

6. Ha ez a 353 400 tonna súlyú szán 1050 km/s-os sebességgel közeledik, akkor nagy légellenállásba ütközik. A légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143 000 000 000 000 (143 trillió) Joule energiát nyel el. Elhanyagolható idő alatt égnek el, (eközben 234 000 000 000 decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán (a rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. A télapót, akire eközben 297 500 N centrifugális erő hat, 120 kg-os télapó esetén (ami nagyon kevés), 8 207 123 kg-os erő préseli a szán háttámlájához.

...én azért hiszek a Mikulásban :) És te?

10 megjegyzés:

 1. Érdekes írás :) A fotók ismerősek :) További sok türelmet a bloghoz.

  VálaszTörlés
 2. Most tört apró darabokra az utolsó reményem:hogy van Mikulás:)Ha minden matematikailag levezethető,akkor még a végén kiderül,hogy nem az Angyal hozza a karácsonyfát!
  Vagy mégis??? :))
  Örömmel olvastalak!
  Teri.

  VálaszTörlés
 3. Csak hinni kell ;)
  Köszönöm a látogatást!

  VálaszTörlés
 4. Atyaég!!!:-) A legnaivabb Mikulásban hivő ember hite is meginog ha elolvassa a fejtegetésed.
  Nekem az a gyanúm, hogy valami közöd lehet a matematikához...ezt majd megbeszéljük ha találkozunk, mármint azt hogy van-e közöd a matekhez, mert én amúgy nem nagyon tudok ehhez a tudományhoz hozzászólni kivéve pár alapvető dolgot.
  Vajon jól sejtem, hogy vadasparkban fotóztál?

  VálaszTörlés
 5. :) Az igazság az, hogy nem az én pihent agyam szüleménye, de hát ezek tények :))) A címben található a link, ahol még vannak hasonló szellemes és nevetéstől hasfájdító okosságok. Egyébként mindkét sejtésed igaz ;)
  Köszönöm, hogy meglátogattál!

  VálaszTörlés
 6. Érdekes tények!
  Mondtam már, hogy jó ez a blog? Azt hiszem érdemes lesz figyelemmel követni! :)

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szépen köszönöm! Ahogy időm engedi, hozok majd újabb képeket. Főként madarasok lesznek túlsúlyban, ahogy ismerem magam :) Remélem, a többi képek is elnyerik az idelátogatók tetszését. Vagy nem is... inkább kivált belőlük valamit ;)

  VálaszTörlés
 8. Régi jó tanárom mondása szerint, a matematika legmagasabb szintjei összefolynak a költészettel! Mégiscsak lehet valami a Mikulásban! :)
  Jó a blog, fogom látogatni! Sok sikert!

  VálaszTörlés
 9. Szilárd, neked is köszönöm! :)

  VálaszTörlés