2011. febr. 28.

Nyári kaland

Csíííz :D

Ma búbon váglak!

...na csak azér'! 
Üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis)

2011. febr. 26.

Türelemjáték



Ma nagyon be voltam lelkesülve: enyhe, kellemes, szép idő, pont kedvező egy patakparti vadászatra, merthogy... Nemrégiben, egy a patakra ráhajló ágon fura kis szerzeményt pillantottam meg: aránytalan hosszú fekete csőr, rozsdabarnás mell. Hiába fogtam vissza még a lélegzetem is, huss! röpült is hosszan a patak mentén és ahogy a napfény megvilágította hátát, farktollait... hát az volt maga a csoda! Gyönyörű türkizkékben villódzó színpompa egy pillanatra. Azóta már tudom, hogy a jégmadár a kis ügyes (idén a harmadik új faj a listámon), őt szerettem volna valamiképp becserkészni.
Nagyot engedett az idő, a patak mentén lehajlott, hó alól felszáradt tavalyi gaz csak éppen halkan, puhán neszezett lábam alatt, néhol meg a hó ropogott bele a csöndbe. Óvatosan, lassan lépkedtem fölfele a víz mentén és mint macska ahogy az egérlyukat figyeli, úgy kémleltem a kígyózó, reggeli napfénytől fényes hátú patak fölé hajló ágakat. Más most nem is érdekelt. Na jó, azért ha megpillanthattam volna a guvatot egy minutára, kit még tavalyelőtt láttam itt a legnagyobb meglepetésemre.... igen, érdekes kis jószágok lakják a tavacskánk környékét. Figyeltem, vártam, pihentem, kezem készenlétben a kioldó gombon... De jégmadárnak nyoma se. Csak egy apróka, gyors röptű ökörszem incselkedett velem a séta során: három  gugolást is megcsinált mire becéloztam, de a kattnál csak a lengő ág mutatta helyét. De sietős a dolgotok, gondoltam bosszúsan... és jutott eszembe egy meleg, nyári kép, hogy bezzeg az a méla, nagytestű rusnya madár ott a tengeren nem ilyen! Úgyhogy... per hecc, jégmadár helyett nyári "jómadár" kerül a beírásba. Bár ha jól visszagondolok, az ő tekintetében is volt valami hasonló megjegyzés:

"Hogy merészeled zavarni felséges nyugalmamat?!" :)

Üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis) -Crikvenica

2011. febr. 23.

Mátyás napra

Február 24.  JÉGTÖRŐ MÁTYÁS
Mátyás kiosztja a madarak sípjait - tartja a mondás.
Még azt is mondják: Ha jeget kap, megtöri, de ha nem kap, csinál. Pedig nem kéne...

Fenyőpinty (Fringilla montifringilla)

Na, hol is van az a síp?

A hó alól is kiásom, türelem!

Nyugi, babám, meglesz az! Nem hiszed?

Én erre, és te arra...

...pedig itt kell lennie valahol  :(


2011. febr. 20.

A medvének van igaza

Banda :)

És a medvének volt igaza. Tartja magát a tél rendesen.
Szegény madarak, kénytelenek bejönni az erdőről egy kis alamizsnáért. A faluban azért megereszkedett már a hó, találnak az alóla kikandikáló avarban friss zöld füvet, és akad a házak táján bőven egyéb igazi madárcsemege, csipegetni való is.  Az állandó kosztosunk, a fenyőrigó szinte kómában őrzi a fán rekedt fagyos almát, a kőrisfa termését a süvöltők csipegetik nagy előszeretettel, de ma a gyönyörű kis piros mellű tollgombócok mellett egy meggyvágó is itt ebédelt.
Le a földre azért csak a verebek merészkednek, hol a háziak, hol a mezei verebek bandája. No de érdekes, hogy együtt bandázik ezzel a mezei csapattal egy pár fenyőpinty és egy erdei pinty hím is :) Valamelyikük mindig éberen figyel, és egy apró rezdülésre is huss! fel az ágak közé. Emitt alant épp a... a házi veréb a szeres.
Házi? Hm... Átigazolt. :)


2011. febr. 15.

Lelakatolva





"Szerelem lakatok" a Janus Pannonius utcában- Pécs

Eredetileg középiskolai és egyetemi kollégisták kezdték a számukra feleslegessé vált lakatokat a kerítésekre aggatni. Ma már inkább a szerelmesek és a Pécsre látogató túristák rakják ide nevükkel, vagy monogramjukkal ellátott lakatok ezreit. A pécsi lakatfal híre messzire juthatott, mert (a könyvem szerint) a lakatfalon a spanyol Felipe herceg és Letizia hercegné is elhelyezte a saját lakatját.
Minden esetre, döbbenetes a kis utcákban a töméntelen mennyiségú lakattól roskadozó falak látványa!!

2011. febr. 13.

Válöntájnsz déj :)


Hogy Gizi még idejébe megkapja :))

Humorizálok, de néha siralmas, hogy némelyek mennyire el tudják rondítani kulturális értékek, impozáns épületek falait az efféle és hasonló üzikkel, nyomokkal... "Itt jártam." Látszik, hogy itt jártál... Hanem! Jut eszembe, hasonló "itt jártam" üzenet bizony van dokumentum értékű is! Hú, előásom, hátha megtalálom azt is!


"Hic fuit", azaz itt jártam, 1578.

Szóval azért nem újkeletű a dolog :) Sőt, még mutogatják is, egyenesen dokumentum!
Nos, több dologról van itt szó, azt hiszem. Egyszeris nyomot hagyunk az utókornak némi infóval. A gizis bejegyzés is lehet majd értékes pár száz év múlva a debreceni nagytemplom falán, hacsak újra nem vakolják, meszelik a toronybelsőt... Ki tudja? Merthát Benedek "padary" is elrondította a tihanyi apátság egyik díszes elemének talapzatát, s mégis értéknek számít. Érdekes, nem?

2011. febr. 10.

Télvirágok




Na és...

Fenyőrigó szaunában :)

Hajrá, Juci! Meg tudod csinálni!! :)

2011. febr. 6.

Pillanatképek


Pont ott csattan, ahol kell... Porzik belé! :))




"Tudod, komám, a mü időnkbe az úgy volt..."

Vigadalom. Farsangtemetés. Ki így, ki úgy vesz részt rajta.
A képek tavaly készültek Csíkszentkirályon. Most temethetünk újabb farsangot :)

2011. febr. 5.

Farsang


-BÖJTELŐ HAVA-

A bú sírjon a fagyon,
Ma öröm napja vagyon,
Bánat üttessék agyon!
Mi is örvendjünk azon!

Január 6- húshagyó keddig FARSANG
A farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. napig) tart. Ez az időszak a bálok rendezésének fő ideje. A farsang a földi élet örömeit, a bőséget ünnepli. A farsang lármázással, rendbontással jár, de ennek ellenére a mai napig kedvelik. A tél végének, a tavasz kezdetének mindig örültek az emberek.
 A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó hónapjaiban, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák- a Nap legyöngül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigadalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a Napot, hogy újra erőre kapjon. Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. Az első maskarások halottas menetet utánozva masíroztak, de a megjátszott temetés után nagy dáridót csaptak, hiszen a tél eltemetésének mindenki örült. A régi babonákat később elfelejtették az emberek, de a jelmezes- álarcos karnevál és bálok, táncos mulatságok szokása máig megmaradt.


2011. febr. 3.

Kreatív blogger díj


Nahát, jól esett ez mára! Egyszer is a meglepetés, hogy mindenki ugyanazt a képet teszi ma a blogjára?! majd az elégedettség, hogy csupa kreatív blogger ismerőseim vannak :) S még az is, hogy én is kaptam ilyen díjat, kettőt is!

Nagyon köszönöm nektek ÁRON és ERZSÉBET, hogy ebben a kitüntetésben részesítettetek, de nekem  már az is kitüntetés, ha ilyen fotósok, alkotók, látogatják a blogomat mint TI! Köszönöm!

Hogy 7 embernek kell továbbadnom, erről egy játék jut eszembe, amit a bejegyzés végén írok le. No nem a piramis játék, mert az is a számok hatványozásán alapszik... Lassan azért behálózódik mindenki, és igazából nem is lesz akkora értéke ennek a díjnak. Úgyhogy megemelem az értékét, és csak három embernek küldöm tovább a díjat. Azt gondolom, már azzal kitüntetjük egymást, hogy a bloglistában megjelenítjük őket, mert szívesen nézzük alkotásaikat! Úgyhogy aki nálam a Böngészőben jelen van, ÉREZZE MAGÁT KITÜNTETVE! :)

And the winner are:
Vivien: Kijevi fotóblog, mert gyönyörűen bemutatja Kijevet, ahová nem biztos, hogy eljutok,
Kiss Gabi: Gabiságok gyönyörű rajzaiért, és
Mr. Paparazzo, mert folyton aktiválja az odalátogatót jópofa sorozataival és kérdéseivel.

Hm... magamról? ööö... imádok kirándulni, utazni, szeretem a csokit, szoktam csillagokat lesni, apróságban gyönyörködni, gyerkőcökkel játszani, és szoktam apró "kincseket" hazahozni onnan, ahová elutaztam-kagylók, kövek (az Aggteleki cseppkőbarlang kivétel :).

No, és a beígért játék: Sorban, egymásnak háttal állva alkotunk egy kört. Mindenki felteszi az előtte álló vállára a kezét, majd megveregeti, közben mondjuk: Ügyes voltál! Mindenki megfordul, ugyanígy feltesszük az előttünk álló vállára a kezünk, majd megveregetjük: Te is ügyes voltál! Majd befordulunk a körbe, keresztbe tesszük a kezünk és saját vállunk is megveregetjük: Én is ügyes voltam :)

Na tessék: Gabival már el is játszodtuk :))

2011. febr. 2.

Gyertyaszentelő boldogasszony



-BÖJTELŐ HAVA-

Február 2. GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY NAPJA
Ilyenkor a katolikus falvakban gyertyát szenteltek (szentelnek). A szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket. Keresztelésig az újszülött „pogánykát” ki ne cseréljék a rossz szellemek. Gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe – a világ világosságának, Krisztusnak jelképét; hogy az ördög ne tudjon rajta erőt venni. Nagyobb ünnepeken, húsvétkor és karácsonykor is meggyújtották. Elterjedt hiedelem volt, hogy vihar, égzengés, villámcsapás és jégeső ellen szentelt gyertyát kell gyújtani. Valószínű, hasonló védelmi célzattal falazták be az épülő házakba is a gyertyát. Egyes helyeken a gyümölcsfákat megveregették vele, hogy bőven teremjenek. A szentelt gyertyát a sublótban, ládafiában tartották, vagy szalaggal átkötve falra helyezték, szentképre akasztották.
Ez a nap talán a legismertebb időjósló nap. Közismert a medvére utaló mondás: ha ezen a napon kisüt a nap, a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy a barlangjába, mert még negyven napig tart a hideg. Általában úgy vélik, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ellenkező esetben úgy tartották:  ”Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó, fúj a szél, nem sokáig tart a tél.”
Az időjárással összefüggésben megjósolták a várható termést is: „Minél hosszabb jégcsapok lógnak ezen a napon az ereszről, annál hosszabb kukoricacsövek teremnek majd.” És: „Ha gyertyaszentelő fényes, akkor szűk termés lesz.”
Ma is hétágra süt a nap, csak úgy szikrázik a havon. Ha szerencsénk van, a medvének ma nem akaródzik kijönni, hogy meglesse, van-e árnyéka vagy sem :)
De a jég az megcseppent.

Ui:
csak úgy okulásként a medvefurfangról :) Nagy Lajos: Képtelen természetrajz, A medve